Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jahodová bublanina

27. 3. 2020

Jak už jsem zmiňovala, jahodovou bublaninu můžete udělat v létě, když je sezóna jahod, lze ale udělat i z jiného ovoce jako jsou například třesně či rybíz. Pokud budete mít chuť na bublaninu i v zimě, kdy nám ovoce neroste na stromech, ovoce si můžete koupit v obchodech a bublanina bude také skvělá. Je rychlá, děti ji mají velmi rádi, ale ani dospělí ji nepohrdnou. Tak přeji, aby se Vám bublanina povedla.

Já zde tedy přikládám recept na jahodovou bublaninu:

 

Suroviny:

  • Jahody
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 10 lžic vlažného mléka
  • 3 kusy vajec
  • 10 lžic oleje
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • kůra z 1 citronu (na jemno nastrouhaná)

Postup:

  1. Připravíme si plech, který vymažeme olejem, máslem nebo sádlem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Žloutky vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do husté pěny, přidáme citronovou kůru. Mouku promícháme s kypřícím práškem a prosejeme.
  3. Do žloutkové hmoty přidáváme postupně a na střídačku olej, mléko a mouku. Z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh, ten pak opatrně a zlehka vmícháme do těsta.
  4. Do vymazaného a vysypaného plechu nalijeme těsto a stěrkou uhladíme. Omyté, okapané a překrájené jahody naskládáme nahusto na těsto.
  5. V troubě na 180 °C pečeme dorůžova cca 20 až 30 minut, dle trouby.
Poznámka: Hotovou buchtu poznáte podle toho, že do buchty píchnete špejlí a pokud na špejli nezůstane těsto, je hotová.