Čokoládový italský dort
27. 3. 2020
Dort, který už na první pohled vypadá velmi lákavě. Určitě by měli vyzkoušet všichni, kteří čokoládu milují. Pojďmě ho vyzkoušet.
Suroviny:
- 250 g másla
- 3 ks vajec
- 100 ml mléka
- 8 h prášku do pečiva
- 200 g hořké čokolády, alespoň 60%
- 30 g kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička instantní kávy
- 220 g hladké mouky
- 250 g cukru krupice
Na polevu:
- 250 g čokolády na vaření
- 250 ml trvanlivé šlehačky v krabičce
Postup:
1. Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu. Dále přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota. Poté přidáme instantní kávu a extrakt.
2. Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout. Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme.
3. Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme. Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 60 minut.
4. Polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu, vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit. Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tak tekutá) a dát do lednice ztuhnout úplně. Může také podávat ihned jako teplý přeliv.