Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čokoládový italský dort

27. 3. 2020

Dort, který už na první pohled vypadá velmi lákavě. Určitě by měli vyzkoušet všichni, kteří čokoládu milují. Pojďmě ho vyzkoušet.

Suroviny:

  • 250 g másla
  • 3 ks vajec
  • 100 ml mléka
  • 8 h prášku do pečiva
  • 200 g hořké čokolády, alespoň 60%
  • 30 g kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička instantní kávy
  • 220 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice

Na polevu:

  • 250 g čokolády na vaření
  • 250 ml trvanlivé šlehačky v krabičce

Postup:

1. Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu. Dále přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota. Poté přidáme instantní kávu a extrakt.
2. Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout. Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme.
3. Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme. Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 60 minut.
4. Polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu, vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit. Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tak tekutá) a dát do lednice ztuhnout úplně. Může také podávat ihned jako teplý přeliv.